пʼятниця, 3 березня 2023 р.

Допомагаємо впоратися зі страхами. Емоційне відреагування. Коли дитина боїться. (За практикою В.Назаревич)

 https://parimatch.foundation/artterapevtychni-rozmalovky/?fbclid=IwAR33HKtBNCFg4P9fJqFdAqI0Az-


Як допомогти дитині впоратися зі страхами – найбільш поширене питання від батьків. Страх насамперед – це для дитини є формою нерозуміння.

• Я не розумію, що відбувається.
• Я не знаю, що робити.
• У моєму досвіді, немає форми такого проживання.

Ця внутрішня безпорадність провокує у дитини дуже сильну емоційну напругу, яка може критично вплинути на психічний стан дитини. Діти можуть втрачати свідомість, страждати від високої температури. Тому батькам необхідно звернути на це увагу.

Що потрібно робити зі страхами? Страх потрібно зробити предметним. Ми маємо незрозуміле зробити зрозумілим. Для цього робимо «іграшки страху». Даємо цьому страху мати якісь образи: малювати його, робити його веселим, не страшним. Усі ці прийоми допомагають.

У нашій методичній розмальовці ми пропонуємо ряд вправ, що можуть стати в пригоді батьками, щоб подолати страхи та тривоги у дитини.

Ми можемо запропонувати намалювати щось веселе різними олівцями – бажано, аби олівці були воскові та не ламались, щоб дитина могла вільно відреагувати. Посмішка, веселість мінімізують напругу страху і дають форму можливого розслаблення.

Також варто дати можливість провзаємодіяти з кольором. Колір є завжди формою подолання напруги, тому це дуже добре. Ми можемо запропонувати намалювати звичайну «пляму страху» і розмалювати її. Або, якщо ми працюємо з артматеріалами, зробити це за допомогою пальчикових фарб.

Грати з дитиною «в героїв», розігрувати цікаві казки, де є герой, який долає страх. І, звісно, «висміяти» страх. Зробити іграшку. Усе це є чудовими формами психологічної підтримки та профілактикою деструктивних психологічних порушень у дитини. Особливо в умовах війни.https://parimatch.foundation/artterapevtychni-rozmalovky/?fbclid=IwAR33HKtBNCFg4P9fJqFdAqI0Az-erPIZ0FlJhmIuN0hsvY1Ogm8PFBiCaXg

Немає коментарів:

Дописати коментар

Як допомогти дитині бути стійкішою?

  Психіка дитини дивовижна. З одного боку – вразлива до стресів та подразників. З іншого – неймовірно пластична, легше адаптується до обстав...